Thursday, November 21, 2013

Not Quite på Sveriges Radio och P1s program Europaväg 45


Entrén till kulturhuset i Åmål

Efter bredbandssatsningar, kurser i att starta eget och att söka EU-bidrag, så har nu turen kommit till kulturen. Kultur som tillväxtmotor. Kultur för att stärka lokalsamhället. Kultur för att få folk att flytta till - inte från. I Åmåls kommun har det nyligen antagits ett kulturpolitiskt program som heter "Att lyfta blicken" - men hur gör man det och vad är tanken att det ska få för effekt? Kulturradions Anna Tullberg träffar kulturchefer, Åmål-bor och konstnärer för att söka svaret, om kultur kan rädda ett samhälle, där många företag lagt ner, befolkningen blir allt äldre och utflyttningen ökar.
Sändes onsdag 20 november kl 14:03

Följ också med till Fengersfors, där det gamla pappersbruket har tystnat, men där konstnärskollektivet Not Quite numera huserar - en plats som blivit Dalslands tredje största turistmål.
Uttrycket Fucking Åmål befästes för 15 år sedan med Lukas Moodyssons film, men varför lyckades den att göra ett så outplånligt avtryck i den svenska filmhistorien? Hör kulturredaktionens Måns Hirschfeldt i veckans program, som också fortsätter åkturen längs E45:an med Katarina Wikars och industrihistorikern Jan Jörnmark.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Maria Götselius

Lyssna här:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/282367?programid=4558&playepisode=282367

No comments: