Wednesday, January 22, 2014

Nytt år på Bruket


Bruket i vinterskrud
Foto: Markus Skogsberg
Det nya året är här, och vi har redan kommit mer än halvvägs igenom januari. Snön har lagt ett fridfullt täcke över Bruket, men därunder brinner flitens lampa klar. På Not Quite har man redan spikat flera av årets kommande begivenheter, och tagit itu med att lösa arbetsmiljöproblem som dyker upp när vintern blir riktigt kall.

2014 börjar bra för Not Quite. Trots att året är ungt kan Sara Vogel-Rödin berätta att det redan har börjat ramla in bokningar till guidade turer och föreläsningar.
- Vi har ju ett gott rykte, säger hon, och det jobbar vi på att behålla.

När vintern bestämmer sig för att dyka upp, sådär lite fashionabelt sent, kan den ställa till med många spännande problem. Inte minst gör kylan det svårare att arbeta om den tränger sig in i verkstäder och ateljéer, vilket kan vara högst påtagligt i lite äldre fastigheter.
- Vinterkylan har alltid varit bekymmersam för medlemmarnas arbetsmiljö, förklarar Sara, men nu har vi kunnat börja göra något åt det.
Snickeriet kommer inom kort att få en luftvärmepump installerad, och redan nu finns det pellets så att det går att hålla varmt dygnet om. En nog så viktig tillgång för dem som inte jobbar efter klockan.

Not Quite Why blev enormt uppskattad förra året, och det står nu klart att det blir en medlemsutställning även i år. Faktum är att man kommit fram till att det behövs en medlemsutställning varje år, eftersom det ger besökare bättre inblick i vad medlemmarna gör utan att behöva stiga in i arbetslokalerna.
Ännu kvarstår dock att besluta om namn och tema för årets utställning. Not Quite Why visade varför Not Quite finns och vad medlemmarna åstadkommit här under 10 år, men hur tar man det vidare? Vad gör man året efter ett 10årsjubileum?

Vit mosaik 2x3 m. Del av installation
"Röda dagar vita nätter"
Öppningsdatum kommer även i år att vara första maj, och man har för övrigt beslutat att i fortsättningen alltid ha öppet mellan förste maj och 31:a augusti.

I början av säsongen kommer även en utställning av nyligen bortgångna Gunilla Råberg invigas. Utställningen, som kommer att finnas i Holländeriet, heter ”Vita dagar, röda nätter” och består av två mosaiker samt 1400 keramikskålar.

Redan innan det kommer ett av Not Quites mest uppskattade arrangemang – semmelhelgen, som i år infaller åttonde till nionde mars. Det är åttonde året i rad som man tar sig an att fira detta ironiska bakverk, samtidigt som det får utvecklas och omskapas i sann konstnärsanda.

I år kommer även ett annat evenemang sammanfalla med Semmelhelgen – det börjar redan på fredagen och håller på åtminstone hela helgen. Det kallas "Prutat och klart" och innebär möjlighet att under begränsad tid kunna köpa konst av Not Quites medlemmar till ett rabatterat pris.
För fjärde året i rad går Not Quite Roots av stapeln kvällen innan Åmåls Bluesfest inleds, 8:e juli, och 16:e till 17:e augusti kommer Glupsk på Dalsland.

No comments: