Monday, August 3, 2015

Malin o. Karin presenterar Meanderpallen

Malin o. Karin 
GALLERI - BUTIK - SHOWROOM presenterar: 

Meanderpallen
CATARINA VON MATÉRN och MALIN ROBERTSON HARÉN
8-20 augusti 2015

Vernissage lördag 8 augusti kl 12.00

Malin o. Karin ligger i det lilla tegelhuset på vänster sida, i det äldsta huset på bruket, mitt emot Not Quite Café och Bistro och drivs av fotograferna Malin Robertson Harén och Karin Dahl sedan 1 juni 2015. Malin och Karin är båda medlemmar och delägare i Not Quite och har flyttat sina verksamheter till det äldsta huset på Bruket där de sitter och jobbar på olika uppdrag och projekt samt driver ett litet Galleri - Butik - Showroom. Den första utställningen var Katarina Aneer, även hon medlem och delägare i Not Quite och den andra är Catarina von Matérn, designer och formgivare, som gjort ett samarbete med Malin Robertson Harén, kring Meanderpallen som Catarina designat och som Malin har fotograferat. Catarina och Malin lärde känna varandra när Catarina bodde i Dals Långed och arbetade som lärare på HDK Steneby där. Numera bor Catarina med sin familj i Stockholm men hon har fortfarande ett litet hjärta kvar i Dalsland. Hon har därför även valt att producera den nya kollektionen av Meanderpallen, nu i ny färgskala, på EOH Snickeri som ägs och drivs av Espen Oliver Hansen, även han medlem och delägare i Not Quite. 
Nästa utställning hos Malin o. Karin är Jessica Fleetwood (Not Quite) och har vernissage 22 augusti.


Vernissage lördag 8 augusti kl 12.00

Espen Oliver Hansen ytbehandlar pallen i ask.Varför Meanderpallen?
För att det började med den…och fler har velat ha den.

Året var 1991, jag var 18 år och hade precis tagit mig in på Nyckelviksskolan; en förberedande konst- och hantverksskola i Stockholm. Eftersom träslöjden i grundskolan hade varit det absolut roligaste ämnet gick jag nu på ”Trälinjen”.
Min nya snickarlärare Nisse Andersson gav klassen en traditionell men lärorik uppgift; att tillverka en pall.
Grundidén fick jag från meanderslingan. Den slingrade sig fram som bård på väggen i mitt barnrum. Jag tyckte redan då om mönstret och gjorde alltså nu en pall av den. Enkelt men genialt.
Sedan dess har mycket hänt i mitt liv. Jag flyttade till Köln i Tyskland, fick mitt gesällbrev i möbelsnickeri, fortsatte till Konstfackskolan och har sedan dess ritat flera produkter och inredningar till både svenska och internationella företag.
Och under alla år har Meanderpallen följt mig och fungerat likt en fetisch. Som en påminnelse om vikten av historia, spontanitet, ödmjukhet, nyfikenhet och enkelhet. Det är viktiga grundaspekter i mitt arbete med formgivning och design.
 Jag har tillverkat pallen många gånger nu. Jag har gett den i bröllopspresent och som vänskapsgåva (pallens två delar bildar en enhet).
Nu ska Meanderpallen få spridas vidare. Jag sätter den i produktion.
Då jag tidigare arbetat som lärare i möbeldesign på HDK Steneby, levt och fått egen familj i Dals Långed samt lärt känna Not Quite, vill jag gärna att pallarna ska produceras här i Fengersfors, Dalsland.
Fotograf Malin Robertson Harén har tolkat pallarna till fantastiska bilder. Det är roligt och spännande att vi nu tillsammans visar och presenterar Meanderpallen i både bild och som produkt.
Pallarna tillverkas av möbelsnickaren Espen Oliver Hansen, EOH Snickeri och har dokumenterats av fotograf Malin Robertson Harén på gamla pappersbruket i Fengersfors. 

Design: Catarina von Matérn
Foto:    Malin Robertson Harén

www.catarinavonmatern.se
www.malinrobertsonharen.se

No comments: