Wednesday, June 21, 2017

Fotoutställning med fotografen JOHANNA WULFF

Ulla Viotti, skulptör - konstnär
© Johanna Wulff


2017 har utställningsverksamheten på Not Quite gått till på ett annat sätt än tidigare år då det varit en utställningsgrupp som arbetat med utställningsprogrammet på Not Quite. Medlemmarna i denna arbetsgrupp har tittat på utställningsansökningar som kommit in och gjort ett urval bland dessa för att få ett intressant program plus att de även har bjudit in konstnärer de själva känner till och som de vill visa.

Nytt för i år är att medlemmarna har bjudits in att producera utställningar och jag har då bjudit in min vän och fotografkollega Johanna Wulff från Stockholm. Johanna och jag träffades på tunnelbaneperrongen vid 103:e gatan på Manhattan i New York någon gång mellan 1999 och 2003 då jag bodde i New York. Det var min station och vi uppfattade att vi båda var svenskar och började prata. Det visade sig att vi båda var fotografer och vi pratade länge och vi umgicks några av de dagarna då Johanna var på besök i New York. Sedan dess har vi hållit kontakten och träffats med jämna mellanrum i både Fengersfors och i Stockholm. Vi är båda intresserade av att fotografera människor och vi gillar båda att ta porträtt i miljö. Vi har peppat varandra i våra olika projekt genom åren och delat med oss av våra erfarenheter i fotobranschen som inte är helt enkel att navigera i. Johanna har i flera år arbetat med projektet Fortsättarna, som snart visas på Not Quite i sommar och första gången Johanna var och hälsade på mig i Fengersfors träffade hon Ulla Viotti, som då hade en stor utställning på Not Quite, och Ulla Viotti är en av alla kreativa personer som hon har följt och fotograferat. Jag är väldigt glad över att få visa dessa fantastiska porträtt på intressanta människor så att även besökare i denna delen av Sverige får ta del av dessa klassiska och välkomponerade fotografier med vackert ljus och en avslappnad och självklar närvaro.

/ Malin Robertson Harén, fotografFortsättarna – en fotoutställning om personer över 80 år, fortsatt verksamma inom kreativa yrken.

Under en längre tid har fotografen Johanna Wulff dokumenterat konstnärer, författare, musiker, skådespelare och andra kreativa människor över 80 år. Hon har följt dem i deras skapande och vardagsliv, på scen, i ateljén, på utställningar och i hemmiljö. Gemensamt är att de alla för länge sedan nått pensionsålder men fortsatt vara verksamma inom sina kreativa yrken.

- Jag ville lyfta fram äldre människor på ett positivt och inspirerande sätt och där åldern egentligen är oväsentlig.  Det är de här personernas drivkraft och energi som är det viktiga, inte hur gamla de är. 
Dessa yrken tar mycket kraft och det kan periodvis kännas väldigt motigt, särskilt om man inte når framgång. Men det är samtidigt en ynnest att få arbeta med det man verkligen brinner för och det har varit otroligt inspirerande att få följa dessa människor.

Meta Velander, skådespelare
© Johanna WulffMedverkande i projektet är: Åke Axelsson, Kjerstin Dellert, Monica Englund, Bengt Hallberg, Lennart Hellsing, Ingvar Kjellson, Gunnar Larson, Lisa Larson, Yvonne Lombard, Astrid Munthe de Wolfe, Gunilla Pontén, Georg Riedel, Sven-Bertil Taube, Jan Troell, Owe Thörnqvist, Meta Velander, Ulla Viotti, Meg Westergren och Per Åhlin. 

- De här människorna drivs av sin kreativitet, deras arbete är mer än ett jobb, det är ett sätt att leva. 
Bilderna blir till ett dokument över några av våra folkkäraste konstnärer som betytt otroligt mycket för svenskt kulturliv, i vissa fall så länge som 70 år. 


Johanna Wulff, fotograf
Åke Axelsson, möbel- och inredningsarkitekt
© Johanna Wulff

Gunilla Pontén, modeskapare
© Johanna Wulff


No comments: